Aikido

Mi az aikido:

Az AIKIDO (合気道, nyugaton Aikido, Aikidó) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”. Az aikido gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén, elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikido egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikido gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk, irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.
Az aikido nem versenysport. Az aikido gyakorlásának célja nem csak az egyes mozdulatok vagy fogások tökéletesítése, hanem a gyakorló (aikidoka) testi-lelki fejlesztése a természet törvényeivel összhangban.
Az aikido anyaszervezete a tokiói székhelyű Aikikai Szövetség (Aikikai Foundation) , melynek fő célja az aikido fejlesztése, népszerűsítése.

aikido kanji
Mi az a TOHO IAI?

Az Aiki Toho Iaido „Iaido az energiával való harmónia kard módszertanával”. Egy kata sorozat, amelyet Shoji Nishio Sensei hozott létre, amely közvetlenül az aikido technikákon, mozdulatokon, elveken alapul. Az Iaido tanulmányozása során jobban megérted az aikidot, az aikido tanulmányozása során pedig az Iaidot. Nishio Sensei gyakran mondta, hogy nem lehet igazán megérteni az aikidot a kard tanulmányozása nélkül.
E katák tanulmányozása, megértése közvetlenül kapcsolódik az aikido tai-jitsu (szabadkezes) technikáihoz. Tudásunkat tovább finomíthatja, ha ugyanazt a technikát tachi-sabaki (mozgás a kard használatával), majd a jo-sabaki (mozgás a jo használatával) használatával is gyakoroljuk. A karddal végzett aikido technikák gyakorlása során nem vágja meg az ellenfelet, bár bemutatja annak lehetőségét. A választás, hogy ne öljünk, elérhetővé válik; az ellenfél vezetése (kontroll alatt tartása) a levágás helyett, megmentve őt a sérüléstől, magunkat a károkozás felelősségétől. Ez a Yurusu Budo - megbocsátó harcművészet filozófiája.
Az aikido technikákat gyakoroljuk ken-tai-ken (kard vs. kard), ken-tai-jo (kard vs. jo) módon is. Ezekhez a technikákhoz a bokkent (fakardot), a jo-t (rövid fabotot) használjuk. A technikának mindegyik módja ugyanazt a lábmunkát, vágást használja.
A 15 kata Shoji Nishio mester bemutatásában. videók
A 15 kata Takashi Kuroki mester bemutatásában. videók

IAIDO picture

Az Aikido eszközei

Bokken:

A bokken (木剣) neve a boku (fa) és a ken (kard) szavak összetétele. A bokken név inkább a tengerentúlon elterjedt, Japánban alig használják; valójában a bokutó (木刀) elnevezés helyesebb, mert a tó a katana írásjegyének a sino-japán olvasata, miközben a ken a kétélű, egyenes pengéjű curugit jelenti. S létezik még egy ritkábban használt kifejezés is, a kidachi (木太刀). A bokken az igazi kardok fából készült gyakorló változata. A kardforgatók nagy hasznát veszik gyakorláskor, különösen a kezdők, de még mesterszinten is előszeretettel használják. Mijamoto Muszasi is szívesen használta, győzött is vele párharcban, méghozzá igazi kard ellen. Egy jó fakarddal egy képzett kardforgató sok olyan dolgot meg tud tenni, mint fém karddal (lefejezés, összedarabolás stb., mint ahogy erre volt is példa). Sokáig még párharcban, sőt csatában is használták, ugyanis egy megfelelően kikészített és kiélezett keményfából készült fakard halálos fegyver. Még az életlen gyakorló bokken is súlyos sérüléseket, főként zúzódásokat és töréseket tud okozni. Japánban hagyományosan vörös színű mongol tölgyből (Quercus mongolica)[1] (akagi), a fehér tölgyből (siragasi) vagy ébenfából (kokutan) készítik. Amikor a 19. században betiltották Japánban a kard viselését, sok mester a faváltozattal való gyakorlásra tért át. A hossza megegyezik a fémváltozatéval, a tömege viszont több, kevesebb, esetleg azzal megegyező is, attól függően, hogy milyen fából készült és milyen vastag.

bokken
Jo:

A Jo egy 128 cm (4 Shaku, 2 Sun, 1 Bu) hosszú, 2,4-2,5 cm (8 Bu) átmérőjű bot.

jo