Mire van szükséged az edzéshez?

Felszerelés

Kezdő felszerelés:

Az edzésen való részvételnek a legfontosabb kelléke a lelkesedés és a kíváncsiság. Ezen felül természetesen szükség van egy edző ruhára ami:
- Egyszínű minta nélküli poló
- Hosszúszárú melegítőnadrág (Cipzár nélküli)
- Papucs

Alap felszerelés:

Amikor már 2-3 hónapja aktívan gyakorlunk és úgy érezzük, hogy megtaláltuk az edzésekben azt amit keresünk illik elgondolkozni egy alapfelszerelés beszerzésén.
Az aikido edzés során a gyakorlást könnyíti egy speciális ruházat amit ginek nevezünk. Ez általában megegyezik a sima judo givel.

Fegyverkészlet:

Az aikidonak fegyveres gyakorlatainak végzéséhez bizonyos gyakorló fegyverekre van szükség amik a következők:
- Jo
- Bokken
- Tanto
Ezeket kezdetben a dojo-ban lehet kölcsön kérni idővel viszont szükséges lesz a saját eszközök beszerzése.

Gi

Hogyan viselkedjünk a teremben?

Etikett

A helyes dojo etikett:

1. A dojo gyakorlóterületére való belépéskor és annak elhagyásakor állva hajolj meg.
2. Mindig hajolj meg az Alapító képének irányába, amikor a tatamira fellépsz, vagy lelépsz róla.
3. Tiszteld az eszközöket, amelyekkel edzel. A gi nem lehet szakadt és tisztának kell lennie. A fegyvereknek jó állapotban és a helyükön kell lenniük amikor nem használod őket.
4. Soha ne használd más gijét vagy fegyverét.
5. Az edzés kezdete előtt néhány perccel bemelegítve, övfokozat szerinti sorrendben, seizában kell ülnöd csendes meditációban. Ez a pár perc arra való, hogy megszabadítsd elmédet a napi gondoktól, és felkészülj a tanulásra.
6. Az edzés szabályos ceremóniával kezdődik és végződik. Fontos, hogy pontosan ott legyél, és részt vegyél benne, de ha nem tudod elkerülni, hogy elkéss, a tatami előtt kell seizában ülnöd és várnod, amíg a sensei engedélyt nem ad, hogy csatlakozz az edzéshez. Hajolj meg seizában amikor a tatamira lépsz. A legfontosabb, hogy ezzel ne szakítsd meg az edzés menetét.
7. A tatamin a megfelelő ülésmód a seiza. Ha sérült a térded, törökülésben is ülhetsz, de soha ne ülj kinyújtott lábbal vagy falnak, ajtófélfának dőlve. Mindig készenlétbe kell lenned.
8. Ne hagyd el edzés közben a tatamit, kivéve ha megsérülsz, vagy ha beteg vagy.
9. Edzés előtt, amikor a sensei bemutat egy technikát, csendben és figyelmesen kell seizában ülnöd. A technika bemutatása után hajolj meg a sensei felé, majd a partnered felé, és kezd el a gyakorlást.
10. Amikor a sensei jelez, hogy vége a technikának, azonnal hagyd abba. Hajolj meg a partnered felé seizában, és ülj gyorsan egy sorba a többi tanulóval.
11. Soha ne álldogálj tétlenül a tatamin. Gyakorolj, vagy ha úgy szükséges, seizában várj a sorodra.
12. Ha valamilyen okból feltétlenül meg kell kérdezned a senseit menj oda hozzá (ne hívd oda!), hajolj meg tisztelettudóan, és várj, amíg visszajelez. (Az állva történő meghajlás megfelelő).
13. Amikor személyes útmutatást kapsz az edzés alatt, ülj seizában és feszülten figyelj. Hajolj meg szertartásosan seizában a sensei felé amikor befejezi. Amikor másoknak magyaráz megállhatsz, hogy figyelj rá. Ülj seizában, és hajolj meg, amikor befejezte.
14. Tiszteld azokat, akik tapasztaltabbak! Ne vitatkozz a technikákról!
15. Azért vagy itt hogy gyakorolj! Ne erőltesd másokra elképzeléseidet!
16. Ha ismered azt a mozdulatot, amit tanultok, és olyannal dolgozol, aki nem ismeri, vezetheted a partneredet. De nem kísérelheted meg kijavítani vagy oktatni edzőtársadat, ha nem vagy haladó szinten.
17. A lehető legkevesebbet beszélj a tatamin. Az Aikido tapasztalat.
18. Ne lebzselj a tatamin edzés előtt vagy után. A hely azoké a tanulóké, akik gyakorolni szeretnének. Van a dodjóban más hely is, ahol társadalmi életet élhetsz.
19. A tatamit edzés előtt és után, minden nap fel kell söpörni. Mindenki kötelezettsége, hogy a dodjot tisztán tartsa.
20. A tatamin soha nincs evés, ivás, dohányzás vagy rágógumizás - edzés alatt a tatamin kívül sem.
21. Edzés alatt nem lehet ékszert viselni.
22. Soha ne igyál alkoholtartamú italt edzés előtt, vagy ha gi-ben vagy.

Bármikor szívesen látott vendég vagy, hogy leülj, és megfigyeld az edzést, de a következő etikett szabályokat figyelembe kell venned:
1. Ülj tisztelettudóan, a lábaidat ne rakd fel a bútorzatra és ne támaszkodj neki semminek.
2. Ne egyél, igyál vagy dohányozz, amíg az edzés tart.
3. Ne beszélj senkivel, amíg a tatamin tartózkodik.
4. Ne beszélj és ne járkálj, amíg a sensei bemutatja a technikákat vagy tanít.
5. Az edzés kezdetén és végén ülj seizába a tatami szélén, és hajtsd végre a szertartást a többiekkel. Maradj ülve, amíg a sensei jelez mindenkinek az elején, hogy kezdje el a gyakorlást, vagy a végén, addig, amíg el nem hagyta a tatamit.
Ha nem vagy biztos benne, hogy mit kell tenned, kérdezd meg egy rangidős tanítványt vagy egyszerűen kövesd útmutatásait.

Kép edzésről

Viselkedés az edzőteremben:

Meghajlás
A meghajlásnak nagyon fontos szerepe van a régi Japán tradíciók megőrzésében. Ezzel fejezzük ki a tiszteletünket, illetve köszönéskor használjuk. Meghajlással köszöntjük az Alapítót edzés elején és végén, a dojot belépéskor és kilépéskor. Meghajlással jelezzük a másik aikidokának, hogy vele szeretnénk gyakorolni, vagy hogy szerepet szeretnénk cserélni gyakorlás közben, és meghajlással köszönjük meg a gyakorlást is. Meghajlással jelezzük az senseinek, ha szeretnénk tőle valamit kérdezni (mi menjünk oda hozzá, és ne őt hívjuk magunkhoz!), meghajlással köszönjük meg a segítséget. Általánosan érvényes, hogy az alacsonyabb fokozatú hajlik meg először (és esetleg mélyebbre), és az egyenesedik föl másodjára. Ha seizában hajlunk meg, a kezeinket magunk elé háromszög alakban, vagy pedig egymástól távolabb, párhuzamosan helyezzük a földre (a háromszög alakzat az elterjedtebb). A kezeinket lerakhatjuk egyszerre, vagy pedig előbb a balt, és csak utána a jobbat (az első nagyobb tiszteletet jelez). Ha olyan embernek akarunk meghajolni, aki seizában ül, üljünk le mi is seizába a meghajláshoz. Meghajlás közben ügyeljünk a tartásra: ne görbítsük meg a hátunkat, ne lógassuk a fejünket, ne emeljük fel a fenekünket.
Igen nagy alázatot jelképez, ha seizában meghajlás közben a földhöz érintjük a homlokunkat.

Leülés, felállás
Leülés: Alapállás a kiinduló helyzet. Bal térd leereszkedik, lábujjak támaszkodnak. A jobb térd leereszkedik, mindkét lábnál lábujjtámasz. A lábfejeket keresztbe fektetjük egymáson és a sarkunkra ereszkedünk.
Felállás: Felemelkedünk a sarkunkról. Lábujjtámasz helyzetbe emeljük lábfejünket. Jobb térdet felemeljük, majd a bal térdet felemelés közben alapállásba emelkedünk.

Belépés az edzőterembe
Belépéskor meghajlással kell köszönteni a dojot. A tatami szélénél levesszük a papucsot, és a szőnyegre lépés után újból meghajlunk. Amikor először érkezünk a szőnyegre, seizában tisztelgünk a kamiza felé, utána (ha valamiért újból elhagytuk a szőnyeget) elég állva meghajolni. Ha érkezéskor az edzés már elkezdődött, a tiszteletadás után a szőnyeg szélén seizában meg kell várni amíg az edzést vezető, engedélyt ad a csatlakozásra (edzőtáborokban, ahol sok ember van, ez nem érvényes, mert estig ott ülhetsz, mire észrevesznek). Természetesen nem illik késve érkezni.

Kilépés az edzőteremből
Edzés közben csak indokolt esetben, és a sensei engedélyével hagyhatjuk el a szőnyeget. A tatamiról való lelépés előtt meghajlunk a kamiza felé, majd belelépünk a papucsunkba. A kijáratnál újból meghajolva tisztelgünk a dojonak.

Az edzés kezdete
A szőnyegre érkezés után az aikidokák egy vagy több sorban leülnek seizába, és így várják a senseit. Amikor az megérkezik, először meghajlással tiszteleg O-Sensei emléke előtt, majd leül ő is seizába (az edzésre felsorakozottakkal szemben). Rövid meditáció (mokuso) után mindenki meghajlással tiszteleg O-Sensei emléke előtt a kamiza felé, majd az aikidokák és a sensei egymást üdvözlik szintén meghajlással, és esetleg o-negai shimasu (ejtsd: onegáj [i]simász) vagy o-negai itashimasu (ejtsd: onegáj itásimász) szavakkal üdvözlik egymást. Ha egy dojo lát vendégül egy mestert, akkor előbb a dojo vezetője és a vendég üdvözlik egymást meghajlással, és csak utána üdvözlik a gyakorlók a mestert. Ha több instruktor tart tábort, akkor a rangidős mester foglal helyet a gyakorlókkal szemben, és a másik mester a sor elejéhez ül oldalt, és a tisztelgés után előbb egymást köszöntik meghajlással és csak utána üdvözlik a gyakorlók a mestereket. Ezután a rövid „szertartás” után kezdődik a bemelegítés, majd pedig az edzés.

Az edzés vége
Az edzés végén rövid levezető gyakorlatok (légzőgyakorlatok és /vagy sótörés, suwari waza kokyuho) után újból sorba leülnek az aikidokák és a sensei (több oktató esetén szintén előbb egymástól búcsúznak az senseiek). Néhány helyen a gyakorlók még megvárják, amíg a sensei lemegy a szőnyegről, és csak utána állnak fel ők is, vagy feláll mindenki, és állva újból meghajlanak az aikidokák és a sensei egymás felé. Hazánkban több dojoban miután a sensei feláll, lemegy a szőnyegről, és meghajol a szőnyeg szélén, a szőnyegen maradt rangidős aikidoka hangos rei kiáltással jelez, ekkor az aikidokák újból meghajlanak (ez nem szokás a Hombu Dojoban ,de pl. Franciaországban sem). Néhány dojoban az edzés után az aikidokák végigjárják azokat, akikkel az edzés folyamán gyakoroltak, és meghajlás kíséretében újra megköszönik a közös munkát egymásnak.

Gyakorlat bemutatása
Ha a sensei leállítja a gyakorlást, az aikidokák megköszönik a párjuknak a gyakorlást (meghajlással, illetve arigato gozaimasu szavakkal) és gyorsan elhelyezkednek a szőnyegen seizában (ha sokáig tart a bemutató, lehet törökülésben is ülni) úgy, hogy elegendő hely maradjon a technika bemutatására. A hátsó sorokból lehet féltérden, vagy állva is figyelni a bemutatást. A senseinek nem szabad hátat fordítani, mert lehet, hogy éppen veled akarja bemutatni a gyakorlatot. Ha a sensei hosszan magyaráz, akkor az ukénak ez alatt féltérden kell várakoznia.
Ha gyakorlás közben a sensei külön megmutat valamit valakinek, akkor az illetőnek szintén seizában kell végignézni a bemutatást. Ezt mások is megnézhetik, szintén seizában.

Gyakorlás
A gyakorlat bemutatása után az aikidokák meghajlással megköszönik a tanítást, gyorsan partnert választanak (meghajlással, és esetleg o-negai shimasu szavakkal), és megkezdik a gyakorlást. A gyakorlás során a társak fejlődésének elősegítését, és testi épségük megőrzését mindig elsődleges szempontnak kell tekintenünk. Arra kell törekedni, hogy minél több partnerrel gyakoroljunk az edzés során. A magasabb fokozatú aikidokák jobban rá tudnak mutatni a gyenge pontjainkra és segítenek a kiküszöbölésükben, az alacsonyabb fokozatúak hibáiból pedig sokat tanulhatunk.

Iskolai igazolás

Egyesületünk diák tagjainak lehetősége van felmentést kérni a kötelező testnevelési órák alól. Azon tagjaink számára tudunk igazolást kiállítani, akik vállalják, hogy az aikido edzések legalább 70%-án rész vesznek és a havi tagsági díjat befizetik. Az edzésen való részvétel iskolai testnevelés órának számít, emiatt a hiányzásokat hasonlóan kezeljük mint az iskola.